tiistai 18. helmikuuta 2014

Terveyttä ruoasta!

Tammikuussa 2014 Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi suomalaisten iloksi uudet suomalaiset ravitsemussuositukset vuosimallia 2014. Nämä ravitsemussuositukset ovat suuntaviivoja siitä, mitä terveellinen ruokavalio pitää sisällään. Ne ei eivät kerro, miten taltuttaa ärsyttävän pikku nälän tai mitä syödä aamupalaksi. Vaan suositukset korostavat terveyttä edistävää ruokavaliota, jolloin yksittäinen elintarvike tai ruoka-aine ei selvästi heikennä tai paranna ruokavalion ravitsemuksellista laatua. Kaiken kaikkiaan hyvän ruoan tulisi olla maistuvaa ja tarpeeksi monipuolista.

Oikeanlainen ravinto auttaa ihmisiä jaksamaan päivän askareissa ja samalla se edistää myös terveyttä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) seuraa ja tutkii suomalaisten ravitsemusta, jonka pohjalta he julkaisevat noin kymmenen vuoden välein uudet suomalaiset ravitsemussuositukset. Niille, jotka eivät halua tutustua 56 sivun mittaiseen ohjeistukseen, joka löytyy täältä http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/vrn/2014/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf 
Niin koko suositus voidaan tiivistää ytimekkäästi lautasmalliin ja ruokakolmioon.



Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat jokapäiväisen terveellisen ravitsemuksen perusta. Niitä tulisi oikeasti syödä se puoli kiloa päivässä. Päivittäiseen ruokavalioon kuuluvat myös peruna, vähäsuolainen täysjyväleipä ja muut täysjyvävalmisteet. Leivän päälle suositellaan laitettavan kasviöljypohjaista rasiamargariinia tai levitettä ja salaattiin kanssa öljypohjaista kastiketta. Rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita suositellaan juotavaksi päivässä noin puoli litraa. Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa, kun taas punaista lihaa tulisi korkeintaan syödä viikossa 500 grammaa. Punaisella lihalla tarkoitetaan naudan, sian, lampaan ja riistan lihaa. Kolmion huipulla komeilee vielä sattumat, eli ruoka-aineet, jotka eivät kuulu päivittäiseen käyttöön, mutta silloin tällöin käytettyinä eivät pilaa terveellistä ruokavaliota. Kuitenkin on hyvä muistaa kohtuus kaikessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti