torstai 27. helmikuuta 2014

Loma - mikä ihana tekosyy

Talviloma on parasta aikaa käynnissä ja vihdoinkin on hetki aikaa rentoutumiselle. Ajatukset voi keskittää koulun sijasta johonkin muuhun ja on aikaa pelkästään itsensä hemmottelemiseen. Monelle lomaviikko tarkoittaa kavereiden kanssa yhteisen ajan viettämistä, vanhempien luona vierailemista ja arjesta irtautumista.

Lomalla säännöllinen rytmi saattaa kadota elämästä viikon ajaksi ihan täysin. On niin helppoa valvoa yöllä pitkään ystävien kanssa kuulumisia vaihtaen ja sen seurauksena nukkua puolille päivin. Samalla sekoittuu helposti myös ruokailurytmi. Aamupala syödään iltapäivällä tai se jää kokonaan väliin, kun on jo lounasaika. Se johtaa siihen, että päivällisen aikaan ei välttämättä olekaan nälkä ja lämmin ruoka korvataan vain esimerkiksi voileivällä tai muulla vastaavalla. Kierre jatkuu illalla, kun tulee uudelleen nälkä, mutta millään ei viitsisi alkaa tehdä enää ruokaa. Silloin tulee helposti lähdettyä lähikauppaan ja ostoskoriin tarttuukin terveellisten raaka-aineiden sijasta
pakastepizzaa, sipsipussi, karkkia ja ehkä pari saunaolutta tai –siideriä. Mitäpä jos kuitenkin vaihtaisit sipsit porkkanapussiin, paprikaan ja kurkkuun, ne ovat ihan yhtä hyviä dippikastikkeen kanssa kuin sipsitkin. Karkkien sijasta voisi kokeilla välillä esimerkiksi pähkinöitä tai hedelmäsalaattia, paljon terveellisempiä vaihtoehtoja!

Lomalla on myös kiva käydä kaveriporukalla ulkona syömässä. Ravintolaruoasta nautiskelu hyvässä seurassa – voiko parempaa toivoa? Jos on kiinnostunut noudattamaan terveellistä ruokavaliota myös ravintolaolosuhteissa, löytyy useimpien ravintoloiden listalta myös esimerkiksi salaatteja kevyemmäksi vaihtoehdoksi. Opiskelijan kukkarolle ystävällisempi vaihtoehto on tietysti se, että käydään kaveriporukalla yhdessä kaupassa, tehdään jonkun kotona ruokaa ja jaetaan kulut. Ei varmasti mene lähellekään parinkymmenen euron ravintolalaskua.

Vanhempien tai mummon luona vieraillessa aikuiset (ne aikuisten oikeesti aikuiset) usein tuputtavat ruokaa eteen enemmän kuin jaksaisi edes silmillään syödä. Tämä tuntuu olevan etenkin mummojen ammattitauti. Jos mummon ruoantuputtaminen alkaa ottaa päähän ja tuntuu, että kuivakakut ja jäätelöt alkaa tunkea korvista ulos jo ennen kuin edes ehtii paikalle, niin miksi et ehdottaisi mummolle, että sinä vuorostasi tekisit hänelle ruokaa? Silloin saisit itse päättää mitä tarjoat, eikä tarvitsisi syödä läskisoosia tai hernekeittoa vain sen takia, että ei kehtaa kieltäytyä.

Okei, tässä vaiheessa täytyy myöntää, että itsekin tulee sorruttua edellä mainituissa tilanteissa siihen itselle helpompaan vaihtoehtoon. Mummolle ruoan tekeminen tai kymmenen minuuttia ennen kaupan sulkemista ostoskorin täyttäminen puurohiutaleilla ja kasviksilla. Joopa joo, en taida uskoa itsekään. Ideoina kuitenkin hyviä ja toteuttamiskelpoisia omasta tahtotilasta riippuen. Terve järki kuitenkin sen jo sanoo, että jokaisella on oikeus joskus herkutella ja olla noudattamatta ravitsemussuosituksia. Ei yhteen rasvaiseen ravintola-annokseen tai mummon luona syömiseen kuole, päinvastoin. Tärkeämpää on loppupelissä se, että ruokavalio pysyy tasaisena arjen ja loman vaihteluista riippumatta. Jos arkipäivinäkin sallii silloin tällöin itselleen luvan herkutteluun, ei loma-aikaan tule ahmittua makeaa mahan täydeltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti