tiistai 4. maaliskuuta 2014

Sokeria vai hiilihydraatteja?

Sokeria eli hiilihydraatteja et voi välttää, jos haluat pysyä hengissä. Elimistö tarvitsee hiilihydraatteja toimiakseen ja niitä on kaikissa ruoissa. Elimistö käyttää hiilihydraatteja elimistössä kasvuun, lihastyöhön, lämmön ylläpitämiseen, aineenvaihduntaan sekä hermoston ja elinten toimintaan. Se on siis oleellinen osa ihmisen toimintaa.Hiilihydraattien käyttö on siis luonnollista ruokavaliossa. Pääasia on, että käytät oikeanlaisia hiilareita. Oikeanlaiset hiilarit tulevat tavallisen ruokavalion, kasviksista, hedelmistä, leivästä ja lihasta, niistä ruokakolmion perustuksista. Pahat ja huonot hiilarit sijaitsevat siellä sattumaruudussa aivan kolmion korkeimmassa kärjessä.

Ravitsemussuositusten mukainen määrä hiilihydraatteja on 45-60 E% eli noin puolet kokonaisenergiamäärästä. Suosituksissa neuvotaan välttämään runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita kuten suklaata, makeisia, virvoitusjuomia, näitä ei tulisi käyttää ainakaan runsaasti viikon aikana. Jos kuitenkin sokerihammastasi kolottaa, kannattaa makea nauttia muun ruokailun yhteydessä. Tämän johdosta hammaslääkärisi kiittää sinua ja hampaasi eivät kärsi ylimääräisestä sokerihyökkäyksestä. Et voi kuitenkaan antaa periksi kaikille mieliteoillesi! 

Aina on parempikin vaihtoehto!
Jos mielesi tekee makeaa, kannattaa miettiä aina, minkä valitsee. Ostatko 400 g karkkipussin tai 200 g suklaata, vai riittäisikö 180 g karkkipussi (tai pienempi) tai vain 5 palan suklaapatukka? Piilosokeria tulee helposti hörpittyä esimerkiksi kahvin tai teen  makeuttajana, aamiaismuroista ja makeutetusta jogurtista. Tämän voisit aivan hyvin jättää juomatta, kahvia ei sokerilla saa yhtään paremman makuiseksi. Myös energiajuomat sisältävät paljon sokeria. Taulukosta näet, kuinka paljon esimeriksi Coca-Cola sisältää sokeria. Voisiko tämän vaihtaa esim. kuplamehuun (vissyyn) tai puhtaaseen vesijohtoveteen? Sokeripitoisten juomien kanssa on aina 
hyvä muistaa, ettei niitä ole hyvä juoda pitkin päivää vaan esimerkiksi ruokailun yhteydessä.

Juoma

Kcal/100 g

Sokeria/100 g

normaalikerta annos

Sokeripaloina

Battery

50

11,5 g

0,33 l tölkki

10

Coca-Cola

42

11g

0,5 l pullo

15

Omenatäysmehu

42

10,5 g

2dl lasi

6

Appelsiinitäysmehu

45

10 g

2dl lasi

6

Novelle vissy aprikoosi&jasmin

17

4 g

0,5 l pullo

5

Rasvaton juotava jogurtti omena-mango

72

14

3 dl

12

Vesi

0

0

0,5 l pullo

0


Välipalana suklaan ja makeisten sijaan toimii paremmin esim. täytetty ruisleipä, jogurtti, rahka tai vaikka jokin hedelmä tai vihannes.

Kiinnostaako sinua tietää paljonko käytät sokeria päivän aikana? Kokeile tätä testiä! Minun tulokseni oli 20 ja kokeiltuani yhden energiajuoman lisäämistä tulokseni nousi yli 26:een.  http://www.leipatiedotus.fi/testit/sokeritesti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti