lauantai 15. maaliskuuta 2014

Vehreyttä keittiöön


Yrtit tuovat jokaiseen keittiöön väriä ja tuulahduksen eurooppalaista ruokakulttuuria. Pienen yrttipuutarhan saa pienellä vaivalla perustettua omalle ikkunalaudalleen tai kesällä vaikka parvekkeelle. Useimmat yrtit ovat suhteellisen helppohoitoisia ja halpoja, jolloin ne sopivat myös opiskelijan budjettiin. Tavallisista ruokakaupoista saa ympäri vuoden erilaisia yrttejä ja näin keväällä ei mikään estä kylvämästä omia yrttejä ruukkuihin. Erilaisilla yrteillä saadaan helposti makua ruokaan ja niitä käyttämällä voidaan myös suolan määrää vähentää. Makeutta voidaan hakea myös kasvikunnasta, esimerkiksi Stevia rebaudiana- kasvin lehdistä saatava makeutusaine on tavallista kidesokeria noin 300 kertaa makeampi.

Tässä kolme perinteistä yrttiä, jotka sopivan monenlaiseen ruokaan.

Basilika
Ocimum basilicum

Basilika on yksi suosituimmista maustekasveistamme ja sitä tunnetaan satakunta eri lajia. Basilika on kylmänarka, joten sen sijoittaminen jääkaappiin on sille turmioksi. Pitämällä basilikaa yli kuuden asteen lämmössä, sijoittamalla aurinkoiseen paikkaan ja kastelemalla kohtuudella, saa siitä iloa pidemmäksi aikaa. Ruoanlaitossa basilika on parhaimmillaan tomaatin, sipulin, öljyjen, kalan, äyriäisten, kanan, salaattien ja pastan seurassa. Basilika sopii ruokiin sellaisenaan, eikä sitä tarvitse kuumentaa. Se kannattaa lisätä vasta kypsään ruokaan juuri ennen tarjoilua.

Viherminttu
Mentha spicata

Erilaisia minttuja on maailmasta yli tuhat ja niille löytyy mitä erilaisimpia käyttötarkoituksia. Ulkona istutettuna se leviää helposti ympäristöönsä, mutta ruukkupuutarhassa se kannattaa sijoittaa puolivarjoon. Minttu on mentolin makuinen maustekasvi ja sitä voidaan käyttää kuivattuna sekä tuoreeltaan ruoanlaitossa. Minttu sopii etenkin voimakkaiden ruokien seuraan, kuten lihapatoihin ja lampaanpaistiin seuraksi. Jälkiruoissa minttu raikastaa ja toimii kauniina koristeena juhlavammissa tilaisuuksissa. Minttu sopii hyvin myös eräisiin juomiin, kuten Mojitoon.

Timjami
Thymus vulgaris

Aromaattinen timjami on ikivanha yrtti, joka vaatii yrttipuutarhassa eniten huomiota. Se viihtyy parhaiten auringossa, mutta vaatii taas toisaalta päivittäin noin desin vettä aluslautaselleen. Timjamia voidaan käyttää runsaasti ruoanlaitossa ja sen oksien leikkaaminen tuuheuttaa kasvia entisestään.Timjami kestää hyvin kuumentamista, jolloin se sopii hyvin haudutettaviin ruokiin, kuten patoihin ja keittoihin. Erilaiset kastikkeet saavat timjamista myös puhtia ja hieman välimerellistä makua. Erityisen hyvää välimerellistä leipää saa, jos lisää leipätaikinaan kuivattua timjamia. Makunsa ansiota se sopii myös maustamaan voimakkaan makuisia lihoja, kuten lammasta, poroa ja hirveä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti