Yrtit tuovat jokaiseen keittiöön väriä ja tuulahduksen
eurooppalaista ruokakulttuuria. Pienen yrttipuutarhan saa pienellä vaivalla
perustettua omalle ikkunalaudalleen tai kesällä vaikka parvekkeelle. Useimmat
yrtit ovat suhteellisen helppohoitoisia ja halpoja, jolloin ne sopivat myös
opiskelijan budjettiin. Tavallisista ruokakaupoista saa ympäri vuoden
erilaisia yrttejä ja näin keväällä ei mikään estä kylvämästä omia yrttejä
ruukkuihin. Erilaisilla yrteillä saadaan helposti makua ruokaan ja niitä käyttämällä
voidaan myös suolan määrää vähentää. Makeutta voidaan hakea myös
kasvikunnasta, esimerkiksi Stevia rebaudiana- kasvin lehdistä saatava
makeutusaine on tavallista kidesokeria noin 300 kertaa makeampi.
Tässä kolme perinteistä yrttiä, jotka sopivan monenlaiseen
ruokaan.
Basilika
Ocimum basilicum
Basilika on yksi suosituimmista maustekasveistamme ja sitä
tunnetaan satakunta eri lajia. Basilika on kylmänarka, joten sen sijoittaminen
jääkaappiin on sille turmioksi. Pitämällä basilikaa yli kuuden asteen lämmössä,
sijoittamalla aurinkoiseen paikkaan ja kastelemalla kohtuudella, saa siitä iloa
pidemmäksi aikaa. Ruoanlaitossa basilika on parhaimmillaan tomaatin, sipulin,
öljyjen, kalan, äyriäisten, kanan, salaattien ja pastan seurassa. Basilika
sopii ruokiin sellaisenaan, eikä sitä tarvitse kuumentaa. Se kannattaa lisätä
vasta kypsään ruokaan juuri ennen tarjoilua.
Viherminttu
Mentha spicata
Erilaisia minttuja on maailmasta yli tuhat ja niille löytyy
mitä erilaisimpia käyttötarkoituksia. Ulkona istutettuna se leviää helposti
ympäristöönsä, mutta ruukkupuutarhassa se kannattaa sijoittaa puolivarjoon.
Minttu on mentolin makuinen maustekasvi ja sitä voidaan käyttää kuivattuna sekä
tuoreeltaan ruoanlaitossa. Minttu sopii etenkin voimakkaiden ruokien seuraan,
kuten lihapatoihin ja lampaanpaistiin seuraksi. Jälkiruoissa minttu raikastaa
ja toimii kauniina koristeena juhlavammissa tilaisuuksissa. Minttu sopii hyvin
myös eräisiin juomiin, kuten Mojitoon.
Timjami
Thymus vulgaris
Aromaattinen timjami on ikivanha yrtti, joka vaatii yrttipuutarhassa eniten huomiota. Se viihtyy parhaiten auringossa, mutta vaatii taas toisaalta päivittäin noin desin vettä aluslautaselleen. Timjamia voidaan käyttää runsaasti ruoanlaitossa ja sen oksien leikkaaminen tuuheuttaa kasvia entisestään.Timjami kestää hyvin kuumentamista, jolloin se sopii hyvin haudutettaviin ruokiin, kuten patoihin ja keittoihin. Erilaiset kastikkeet saavat timjamista myös puhtia ja hieman välimerellistä makua. Erityisen hyvää välimerellistä leipää saa, jos lisää leipätaikinaan kuivattua timjamia. Makunsa ansiota se sopii myös maustamaan voimakkaan makuisia lihoja, kuten lammasta, poroa ja hirveä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti