tiistai 11. maaliskuuta 2014

Vähällä voi saada paljon

Opiskelijan ostosbudjetti on kauppaan yleensä hyvin rajallinen, harvoin on varaa ostaa sitä kaikista kalleinta lihaa ja kalleimpia raaka-aineita monimutkaisiin ruokiin. Kaappeihin on hyvä laittaa vararavintoa, jos loppukuusta rahat ovat tiukilla.
Maustekaapista on hyvä löytyä perusmausteet kuten mustapippuri, muutamia perusyrttejä, suolaa ja grillaus- tai yleismaustetta. Perus vehnäjauhoja ja sokeria on myös hyvä löytyä. Säilykkeitä on hyvä pitää varastossa varmuuden varaksi. Esimerkiksi tonnikalaa, ananasta ja vaikkapa purkkilihaa. Purkkilihasta saat vaikka maittavan keiton, jos muuta lihaa ei löydy.
Pakasteeseen voit varata vihanneksia, keittovihanneksia, wokkivihanneksia ja marjoja. Marjat kannattaa toki poimia itse kesän ja syksyn aikana ja pakastaa, näin tiedät mistä marjasi ovat!
Kun perustarvikkeita löytyy kaapista, ei kaupasta tarvitse ostaa kuin kasviksia kauden mukaan ja hedelmiä. esim. porkkanoita, kurkkua, tomaattia, bataatti ja omenoita, banaaneja ja appelsiini, kaappiin on hyvä myös ostaa salaattia esim. jäävuorisalaattia tai kaalia.
Sitten mietit, mitä haluat syödä päivälliseksi, jauhelihasta saat lihapullat tai kastikkeen helposti, myös laatikot ja keitot ovat hyviä ruokia tehdä paljon. Possun leikkeestä teet nopeasti pihvejä pannulla tai sitten ostat kanaa ja keität kaveriksi riisin tai pastan. Maitohyllyltä voit napata mukaan rasvatonta maitoa ja jogurttia, rahkaa tai vaikkapa raejuustoa.
Päivän aikana on suositeltavaa käydä syömässä koulussa tarjottu lounas. Koulujen ruoat ovat ravitsemussuositusten mukaisia, maittavia ja opiskelijabudjettiin sopivia! Kalaa olisi hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa, mutta jos lompakko ei tätä salli on se hyvä syödä koulussa silloin kuin sitä on.
VINKIT:
·      Suunnittele viikon ruokalista etukäteen, näin et joudu käymään kaupassa päivittäin.
·   Tarkista tarjoukset, älä välitä siitä että näytät kuponkimummolta, se säästää rahaa.
·    Tee se itse! Osta isompi määrä tarjousjauhelihaa ja leivo vaikka paljon lihapullia, laita loput pakkaseen sopivan kokoisiksi annoksiksi.
·   Syö opiskelijaravintolassa.

·    Kyläile, tee ruokaa ystäviesi kanssa (jaa kulut tasan) tai mene vanhempien/isovanhempien jääkaapille.


Martoilta saa hyviä vinkkejä ruokalistaan, oheisessa kuvassa yksi!
http://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/kolmen-viikon-ruokalista/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti