keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Kohtuus kaikessa - niin myös alkoholin käytössä

Keskiviikko, opiskelijoiden suuri päivä, on taas koittanut! Osalla opiskelijoista alkoholin käyttö liittyy olennaisesti keskiviikkoiltoihin. Se ei ole väärin, mikäli määrät pysyvät kohtuullisina. Joskus olisi silti ehkä hyvä pysähtyä miettimään, tarvitseeko hauskanpitoon oikeasti vettä väkevämpää?
Yksi gramma alkoholia sisältää 7 kilokaloria, eli melkein yhtä paljon kuin yhdessä grammassa rasvaa. Kun pottiin lisää vielä sokerilla makeutettua siideriä, on päivän kaloripommi valmis. En tietenkään sano, etteikö alkoholia saisi keskiviikkoiltaisin hyvässä seurassa nauttia, onhan se osa opiskelijaelämää.
Alkoholin käyttö vaikuttaa jokaiseen eri tavalla. Liian runsaasta kertajuomisesta kertoo muistin menettäminen, tasapainohäiriöt ja päänsärky. Kaikki edellä mainitut oireet viittaavat siihen, että alkoholi vaikuttaa aivojen toimintaan ja sitä kautta myös hermostoon. Runsaalla ja pidempään jatkuvalla alkoholin käytöllä on myös vakavampia seurauksia, kuten maksakirroosi tai hermorappeumatauti. Omaa alkoholin käyttöä ja juotujen juomien määriä on syytä miettiä silloin, kun torstaiaamun luennot joudutaan jättämään väliin tai aiheutuu turhaa riitaa typeristä aiheista kavereiden tai seurustelukumppanin kanssa. Ihmiset eivät kovinkaan usein edes tajua omaa ongelmallista juomista. Omaa alkoholin käyttöä voi testata linkin takaa löytyvän testin avulla: http://www.paihdelinkki.fi/testaa/audit
Ravitsemussuositusten mukaan naiset saisivat nauttia alkoholia (siis puhtaaksi etanoliksi laskettua) 10 g päivässä ja miehet 20 g päivässä. Käytännössä se tarkoittaa naisille yhtä annosta ja miehille kahta annosta päivässä. Yhdeksi annokseksi lasketaan esimerkiksi 12 cl viiniä, pieni tölkki keskiolutta tai 4 cl väkevää alkoholijuomaa. Suositusten mukaan myös runsasta kertajuomista (5 – 6) annosta tulisi välttää. Jos tällainen siis toistuu viikoittain, se alkaa olemaan jo terveydelle haitallista.
Edellisenä iltana kumotut tuopit eivät myöskään helpota seuraavan aamun heräämisprosessia. Usein seuraava päivä menee hieman harakoille, koska olo on tokkurainen ja ehkä vähän hutera. Alkoholin käyttöön liittyy yleensä bailaaminen aamun pikkutunneille, jolloin unen määräkin jää helposti liian vähäiseksi

Nyt kun faktat on heitetty kehiin, on pallo (edelleen) jokaisella itsellä. Jos tahtoo pitää hauskaa alkoholia nauttien, se ei ole kiellettyä, mutta ei selvinpäin bilettäminenkään tee kenestäkään millään tapaa naurun alaista. Parasta olisi, kun alkoholi kuuluisi elämään kohtuullisissa määrin esimerkiksi viinilasillisena ruokailun yhteydessä tai vain parina juomana hyvässä seurassa. Ympärillä olevat ihmisethän illasta loppujen lopuksi tekee kivan eikä se, kuinka paljon alkoholipitoisia juomia ehtii illassa kaataa kurkustaan alas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti