torstai 20. maaliskuuta 2014

Vesi vanhin voitehista

Vesi eli H2O on ihmiselle hyödyllinen sen kaikissa kolmessa eri olomuodossa.  Vesi nesteenä on elimistön kosteuttaja ja aineenvaihdunnan kiihdyttäjä. Kiinteänä eli jäänä vesi toimii juomavetemme jäähdyttäjänä ja auttaa selviytymään kuumasta kesäpäivästä. Jäätä käytämme myös onnettomuustilanteissa lievittämään turvotusta esimerkiksi nyrjähtäneelle nilkalle. Höyrynä vettä voimme käyttää flunssaisena höyryhengitykseen ja tietenkin, kun heitämme saunan kiukaalle vettä, saamme kunnon höyryhoidon.

Elimistöstämme on keskimäärin 60 % vettä, tämä määrä riippuu aivan kehon koostumuksesta. Henkilöllä jolla on runsaasti rasvakudosta on vähemmän vettä. Vesi säätelee elimistön happo-emästasapainoa, kuljettaa ravinto- ja viestiaineita kohdesoluihin ja osallistuu elimistön rakenteen muodostukseen ja kehon lämpötilan säätelyyn.

Mutta miten sitä vettä sitten elimistöön saadaan ja onko se oikeasti tarpeellista?

Vettä tulisi päivän aikana saada noin 2-3 litraa riippuen liikunnan määrästä; jos urheilet on, nestettä saatava enemmän. Puolet tarvittavasti nestemäärästä tulee ruoasta ja suurin osa tarvittavasta juomavedestä tulee kahvin, teen ja yleisestikin ruoan kanssa juotavista lasillisista. Vettä ei siis välttämättä tarvitse erikseen juomalla juoda.

Vedellä on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä kannattaa juoda muutama lasillinen päivän aikana. Ohessa kuusi syytä juoda vettä!

1. Jos olet väsynyt ja nääntynyt, voit piristää itseäsi vedellä, nestehukka usein aiheuttaa näitä oireita.

2. Noin 70–80 prosenttia aivokudoksesta on vettä. Jos kärsit nestehukasta, kehosi ja mielesi stressaantuu. Ja jos tunnet itsesi janoiseksi, kärsit jo lievästä nestehukasta. Tämä on hyvä muistaa kesäisin!

3. Vesi kosteuttaa elimistöä ja hellii näin ihoasi.

4. Kuitujen ohella vesi on tärkeä asia toimivalle ruoansulatukselle. Vesi auttaa hajottamaan jätepartikkeleita (eli ruokaa!) ja auttaa niitä kulkemaan sujuvasti ruoansulatuskanavan läpi.

5. Vesi laimentaa virtsassa olevia suoloja ja mineraaleja, joista voi muodostua munuaiskivinä tunnettuja kiinteitä kiteitä. Munuaiskiviä ei voi kuitenkaan muodostua laimentuneeseen virtsaan, joten vähennä riskiäsi juomalla runsaasti vettä!

6. Vesi tehostaa aineenvaihduntaa ja voi auttaa painonhallinnassa, jos vaihdat sokeripitoiset juomat veteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti