tiistai 8. huhtikuuta 2014

Hyvä vai paha rasva

Rasva on monien kummallisten sanojen ympäröivä, vaarallisena pidetty asia. Ensin muutama perus asia:

Hyvät rasvat eli pehmeät rasvat ovat
- Kertatyydyttymättömiä
- Monityydyttymättömiä

Hyviä rasvoja on mm. oliivi- ja rypsiöljyssä, pähkinöissä, avokadossa, kalassa ja kasvisrasvalevitteissä

Huonoja rasvoja ovat:
- Tyydyttyneet rasvat (kovat rasvat)
- Transrasva

Huonoja rasvoja tulee voista, rasvaisesta lihasta, makkarasta, juustosta ja täysmaidosta. Trasrasvoja on leivonnaisissa ja uppo paistetuissa grilliruoassa.

Se kuinka syödä niin, ettei saa liikaa kovia rasvoja (eli tyydyttyneitä rasvoja) tapahtuu syömällä ravitsemussuositusten mukaisesti. Suositeltavaa on valita kaupasta margariinipaketti jossa on rasvaa vähintään 60 %, kasvisrasvapohjaiset margariinit ovat tärkeä välttämättömien rasvahappojen lähde. Kannattaa myös muistaa, lihassa on paljon huonoja kovia rasvoja ja näitä kannattaa syödä vain muutamia kertoja viikossa. Uppopaistettua ruokaa kannattaa myös vältellä ja jos ei voi vältellä niin nauttia kohtuudella mahdollisimman harvoin.

Pienillä muutoksilla voit parantaa ruokasi rasvan laatua. Käytä voin sijaan öljyä aina kun voit. Vältä leivonnaisia ja tuotteita joissa on paljon kovia tai transrasvoja. Rasvan laatu vaikuttaa kolesterolin määrään elimistössä, alla lyhyesti selitettynä hyvän ja pahan kolesterolin ero. Lisää tietoa kolesterolista ja sydän terveydestä saat: http://www.sydanliitto.fi/kolesteroli#.UzQ5bq1_tUM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti