sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ihmedieettien aikakausi

Nykypäivänä tuntuu, että joka paikassa törmää dieettimainoksiin. Syö näin ja näin, niin laihdut uskomattomia määriä parissa viikossa. Tässä vaiheessa pitäisi kuitenkin kellojen jo alkaa soida päässä ja herätä muutama kysymys: Voiko kahdessa viikossa todella laihtua pysyvästi enemmän kuin kaksi kiloa? Voiko elimistö hetken päästä hyvin, jos kituuttaa säästöliekillä?

Yksinkertaisuudessaan painonhallinta on energian saannin ja sen kulutuksen tasapainoilua. Jos painoa halutaan pudottaa, energian saantia vähennetään ja lisätään kulutusta ja jos painoa halutaan lisää, tehdään tilanne päinvastaiseksi. Dieetille siirryttäessä paino laskee aluksi nopeasti. Se perustuu siihen, että elimistö käyttää energiakseen ensin kehon hiilihydraattivarastoja, joihin on sitoutunut paljon nestettä. Painon lasku johtuu siis pääosin kehon kuivumisesta.

Dieetin loppuessa kehon neste- ja hiilihydraattivarastot täyttyvät ja paino nousee nopeasti entisiin lukemiin tai jopa enemmän. Tiukan dieetin aikana elimistö käyttää rasvan lisäksi energianlähteenä myös kehon proteiinivarastoja eli lihaksia enemmän verrattuna siihen, jos laihdutetaan maltillisesti. Kukapa haluaisi mieluummin näkyviin luut kuin lihakset? Lisäksi lihasten pieneneminen hidastaa perusaineenvaihduntaa ja voi tulevaisuudessa vaikeuttaa laihduttamisprosessia.

Tiukkoja ja yksipuolisia laihdutuskuureja kannattaa välttää, sillä ne ovat ravintosisällöltään usein puutteellisia tai epätasapainoisia. Erilaisten dieettien kokeileminen voi johtaa jatkuvaan lihomis-laihtumiskierteeseen, joka taas voi vaikuttaa haitallisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Elimistö voi myös puutteellisen ravinnonsaannin vuoksi ajautua johonkin puutostilaan, esimerkiksi anemiaan liian vähäisen raudansaannin vuoksi.


Kun alat ajattelemaan painonhallintaa kannattaa siis ennen mehupaastoa tai kaalisoppadieettiä miettiä, haluaisiko sittenkin tehdä vähärasvaisesta ja runsaskuituisesta ruokavaliosta ja liikuntaa sisältävästä arjesta itselleen elämäntavan sen sijaan, että kärsii muutamia viikkoja nälkäisenä ja kiukkuisena.

-Essi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti