torstai 3. huhtikuuta 2014

Selätä ruokahävikki!



Jääkaapin perukoilta saattaa välillä löytyä yllätyksiä, mutta ennen niiden pois heittämistä tai hyödyntämistä kannattaa tarkistaa niiden merkinnät.

“Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa tuotteen vähimmäissäilyvyysaikaa, jolloin sen tulee säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin ja merkintä vaikuttaa lähinnä laadullisiin ominaisuuksiin.

“Viimeinen käyttöpäivä” -merkintä tarkoittaa taas tuotteen viimeistä päivää, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Merkintää käytetään tuotteisiin, jotka ovat herkästi pilaantuvia ja saattavat aiheuttaa päiväyksen jälkeen terveysvaaran.

Viimeisen käyttöpäivän tuotteet tulee siis hävittää asiaankuuluvasti, mutta parasta ennen -tuotteille kannattaa tehdä aistinvarainen arviointi. Vihanneksille ja hedelmille aistinvarainen arviointi on myös hyväksi. Hieman nahistuneet vihannekset sopivat vielä mainioisti erilaisiin sosekeittoihin. Herkullisin sosekeitto syntyy yleensä juuri jääkaapin jämistä. Hedelmiä voidaan taas hyödyntää vaikka smoothiessa, jonne ylikypsä banaani sopii loistavasti vaikka mansikoiden seuraksi.

Perunoita tulee usein keitettyä liikaa, jolloin seuraavaksi päiväksi voi suunnitella näistä perunoista vaikka pyttipannun, perunamunakkaan tai vaikka perunasalaatin. Perunamuusista syntyy kätevästi sosekeittoja ja rieskoja. Kaurapuuro sopii myös rieskoihin ja teeleipiin, mutta sen voi hyödyntää myös sämpylätaikinassa. Kuivahtanutta leipää voidaan taas hyödyntää korppujauhojen tavoin mureketaikinoissa tai niistä saadaan valmistettua krutonkeja.

Siinä tapauksessa jos ruokaa tuli laitettua yli tarpeiden, niin kutsu nälkäiset ystävät syömään tai pakasta ylijäänyt ruoka pahan päivän varalle. Suunnittelemalla viikon ruoat etukäteen voidaan säästää sekä luontoa että lompakkoa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti