Jääkaapin perukoilta saattaa välillä löytyä yllätyksiä,
mutta ennen niiden pois heittämistä tai hyödyntämistä kannattaa tarkistaa
niiden merkinnät.
“Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa tuotteen
vähimmäissäilyvyysaikaa, jolloin sen tulee säilyttää sille tyypilliset
ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen
jälkeenkin ja merkintä vaikuttaa lähinnä laadullisiin ominaisuuksiin.
“Viimeinen käyttöpäivä” -merkintä tarkoittaa taas tuotteen
viimeistä päivää, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään
käytettäväksi. Merkintää käytetään tuotteisiin, jotka ovat herkästi pilaantuvia
ja saattavat aiheuttaa päiväyksen jälkeen terveysvaaran.
Viimeisen käyttöpäivän tuotteet tulee siis hävittää
asiaankuuluvasti, mutta parasta ennen -tuotteille kannattaa tehdä
aistinvarainen arviointi. Vihanneksille ja hedelmille aistinvarainen arviointi
on myös hyväksi. Hieman nahistuneet vihannekset sopivat vielä mainioisti
erilaisiin sosekeittoihin. Herkullisin sosekeitto syntyy yleensä juuri
jääkaapin jämistä. Hedelmiä voidaan taas hyödyntää vaikka smoothiessa, jonne
ylikypsä banaani sopii loistavasti vaikka mansikoiden seuraksi.
Perunoita tulee usein keitettyä liikaa, jolloin seuraavaksi
päiväksi voi suunnitella näistä perunoista vaikka pyttipannun, perunamunakkaan
tai vaikka perunasalaatin. Perunamuusista syntyy kätevästi sosekeittoja ja
rieskoja. Kaurapuuro sopii myös rieskoihin ja teeleipiin, mutta sen voi
hyödyntää myös sämpylätaikinassa. Kuivahtanutta leipää voidaan taas hyödyntää
korppujauhojen tavoin mureketaikinoissa tai niistä saadaan valmistettua
krutonkeja.
Siinä tapauksessa jos ruokaa tuli laitettua yli tarpeiden,
niin kutsu nälkäiset ystävät syömään tai pakasta ylijäänyt ruoka pahan päivän
varalle. Suunnittelemalla viikon ruoat etukäteen voidaan säästää sekä luontoa
että lompakkoa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti