sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Suolaa, vähemmän suolaa

Suolaa löytyy varmasti jokaisen kodin maustekaapista. Jos ruoka on mautonta, yleisin siihen lisätty mauste on suola. Maustekaappia kannattaa täydentää muillakin mausteilla, sillä runsas suolan käyttö ei ole pitkällä aikavälillä elimistölle hyväksi. Suolan sisältämä natrium nostaa verenpainetta ja altistaa sen kautta sydän- ja verisuonitaudeille sekä sydämen ja munuaisen vajaatoiminnalle.

Vähäsuolaisen ruoan makuun tottuminen ei tapahdu hetkessä, sillä suolan vähentäminen ruokavaliossa on elämäntapamuutos siinä missä mikä tahansa muukin muutos. Vähitellen tapahtuva siirtyminen niukemmin suolaa sisältäviin elintarvikkeisiin sekä asteittainen ruokasuolan käytön vähentäminen auttavat muutoksessa. Ruokaa voi suolan sijaan maustaa erilaisilla yrteillä, suolattomilla mausteilla tai vaikka hedelmämehuilla. Myös mineraalisuola on hyvä vaihtoehto, sillä se sisältää vähemmän natriumia kuin tavallinen ruokasuola. Sitä käytettäessä pitää kuitenkin muistaa, että sitäkään ei voi ruokaan kaataa ylen määrin. Jos ruokaan käyttää jo valmiiksi runsaasti suolaa sisältäviä aineita, kuten makkaraa, juustoja tai marinoituja valmisteita, suolaa tuskin tarvitsee edes lisätä.

Ravitsemussuositusten mukaan ihmisen tulisi saada päivässä enintään viisi grammaa suolaa. Se tarkoittaa käytännössä vajaata teelusikallista, mikä saattaa kuulostaa todella pieneltä määrältä. Lisäksi on hyvä muistaa, että esimerkiksi makkarat, leikkeleet, leivät, mausteseokset ja maustekastikkeet, kuten soijakastike, sinappi ja ketsuppi sisältävät paljon suolaa. Erittäin runsaasti suolaa sisältäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi suolapähkinät, popcornit, jotkut juustot, kestomakkarat sekä kylmäsavustettu kala. Kokki Jyrki Sukula on sanonut, ettei ole rasva- tai suolanatsi, mutta niiden vähentäminen on tehnyt muille mauille ja ruoka-aineille tilaa. Sukulan mukaan se asettaa enemmän vaatimuksia elintarvikkeiden laatuun, mutta tärkeintä on ajatella, mitä syö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti